valaha tanya
Szörp Manufaktúra: Háziszörpök, szörp különlegességek

ValahaTanya Családi Ökogazdaság

Háziszörp, házilekvár, zöldség krém, saját termesztésű-, tanúsított bio alapanyagokból, hagyományos módszerekkel, nem csak hagyományőrzőknek.

   Főoldal
   Rólunk
   Gazdaságunk
   Termékeink
   Vértesacsa...
   Elérhetőségünk
   Kedvencek...
   HoReCa

Kedves Látogató, barátunk, ismerősünk, vagy egyszerű eltévedt kalandor.

Üdvözöllek honlapunkon!

Mit találsz nálunk?
 - történeteket a gazdaságunkról
 - hasznos infókat, ha hasonló cipőben jársz, mint mi
 - gondolatokat a ökogazdálkodásról, a permakultúrás gazdálkodásról és minden másról ami bennünket érdekel.
 - bemutatjuk a termékeinket: háziszörpök, szörp különlegességek, hagyományos házilekvárok, lekvár különlegességek, zöldségkrémek (pl. zakuszka, ajvár)

Termékcsaládunkról:
 - A szörpök (és persze minden más is) tartósítószer-mentesek, és csökkentett cukortartalmúak.
 - A feldolgozás során nem használunk mesterséges anyagot, természetes-, vagy "természetazonos" színezéket és aromákat.
- Legtöbb alapanyagot a saját gazdaságunkban termesztjük a Hungária Ökogarancia által tanúsított bio követelményeknek megfelelően.
- A termékeinkbe használt gyógynövényeket és vadgyümölcsöket szintén mi termesztjük, vagy a környékünkön gyűjtjük.

Tanya Tanfolyam

Tanya Tanfolyam

Ha érdekel, hogy milyen az élet nálunk a Valaha Tanyán, vagy szeretnél hasonló dologba belevágni, új tippeket trükköket tanulni, gyere el hozzánk, ismerkedj meg ezzel az élettel!
Ha érdekel az állattartás; a sajtkészítés; a gyógynövények, zöldségfélék, gyümölcsök termesztése és felhasználása; a termények tartósítása (szárítással és befőzéssel); ha szívesen megismerkednél a vidéki önellátás lehetőségeivel; akkor itt a helyed!

A biogazdálkodás szabályait és a permakultúrás javaslatokat követve próbáljuk kialakítani a haszonnövények (gyümölcsös, zöldséges, szántó, kaszáló, gyógy- és fűszernövénykert) és az állatok részére az ideális életteret, úgy, hogy a vad élővilág számára is biztosítsuk a helyet - teret. Csemegézünk a hagyományos és modern termesztés és feldolgozás lehetőségeiből, hogy megtaláljuk a megfelelő módszert, mely a környezetünkkel összhangban van, de fontos, hogy a gazdálkodás is teret kapjon. Tapasztalataink, tudásunk megosztása miatt tervezzük minden kedve érdeklődőnek ezeket a tematikus hétvégéket.

1.     Tavaszi előkészületek a kertben 1. –gyümölcsös (Március 24-25)

 

 - Metszés

 - Gyümölcsös növényvédelme

 - Ökológiai - permakultúrás gazdálkodás

 - Homeopátiás növényvédelem a gyümölcsösben

 - Madárodú, fecskefészek, darázs-garázs

 - Csemeteültetés

 

2.     Tavaszi előkészületek a kertben 2. – konyhakert (Május 5-6)

 

 - Palánták

 - Talajélet

 - Mulcsozás

 - Növénytársítások

 - Ökológiai - permakultúrás gazdálkodás

 - Homeopátiás növényvédelem a veteményesben

 

3.     Feldolgozás tartósítás (Július – 7-8)

 

 - Szörp

 - Lekvár

 - Aszalvány

 - Olajos fűszerek

 

4.     (Kerti) Gyógynövények és hasznosításuk (Augusztus 4-5)

 

 - Kerti gyógynövények, fűszerek: kakukkfű, lándzsás útifű, menta, citrom, zsálya, echinacea,

 - Gyógynövényes szirupok

 - Szárítmányok

 - Olajok

 - Táplálkozás

 - Gyógynövényes szappan

 - Föngyöskerti látogatás

 

5.      Állattartás – tejfeldolgozás (Szeptember 29-30)

 

 - Etetés, trágyázás

 - Fejés

 - Legeltetés

 - Kaszálás

 - A Kutya

 - Tejfeldolgozás: joghurt, gomolya, túró, krémsajt

 

Minden tanfolyamunkon az ebédet közös főzéssel oldjuk meg, lehetőleg a helyben elérhető alapanyagokból.

A tanfolyam minimálisan 4 fő jelentkezése esetén indul és maximum 15 főt fogadunk.

A tanfolyamok 9-kor kezdődnek és kb. 18 óráig tartanak. Egy hétvégi tanfolyam ára 19.500 Ft.

Érdeklődésedet/jelentkezésedet a biobalazs@valahatanya.hu email címre küldheted!