Szörpmanufaktúra lógó
Egy biofarm történe
álomból valóság
?
   Főoldal
   Rólunk
   Gazdaságunk
   Termékeink
   Vértesacsa...
   Elérhetőségünk
   Kedvencek...
   HoReCa.

Balázs elhatározta, hogy neki kell egy farm. Addig-addig rágta a fülemet, míg 2006-ban megvettünk Vértesacsán egy 12 ha- os szántót a zártkertek mellett.

2007-es évünk nem volt az igazi. Fő termékünk a gaz volt.....

 

Majd próbáltunk építési engedélyt szerezni, hogy legalább egy pajtánk (azaz mezőgazdasági géptárolónk) legyen. (Hasznos infonál megtalálod, hogy kell intézni, miket kell beszerezni az építési engedélyhez, ha mezőgazdasági területen szeretnél építkezni. Nem egyszerű!)

 

2007 őszén elkezdtük a gyümölcsfa telepítést is. (hasznos info: gyümölcsös engedélyezése)

2008 már jobban indult, tavasszal végre sikerült elvégeztetnünk az őszi talajmunkákat! Előbb nem sikerült olyan vállalkozót találnunk, aki megcsinálta volna nekünk bérmunkában. Nem szeretnek dolgozni..... És vetettünk (vagyis a Balázs vetett én meg néztem) minden félét: csicseriborsó, szegletes lednek, görögszéna, olajretek, kukorica, cirok, kisebb zöldséges: paradicsom-paprika-tökfélék-hagyma. Nem szeretjük az egyszerű és szokványos dolgokat.

Egész szépen keltek, de megint a gaz győzött majdnem mindenhol! Persze az aratást sem gondoltuk át tavasszal és nincs rá elég energiánk. De próbáltuk menteni a menthetőt.

 

Tökök (tökösök)

És nekiláttunk a mi kis állatorvosi lovunknak, a pajtinak.

 

2009-ben a tavasszal óriási szárazság volt, így elég nehezen keltek a dolgok. A pajta alakulgatott, aki járt nálunk tudja, milyen jó kis sárdagasztó bulik voltak… J.

Köszönjük mindenki segítségét! Az eredményét itt láthatod. Kezdem úgy érezni, hogy az évek során elég sok mindent megtanultunk a vályogról.

 

 

 

Sajnos rájöttünk, hogy gép nélkül nem lehet manapság farmot csinálni, így beszálltunk a fiatal gazdálkodóknak kiírt pályázatba, és vettünk egy traktort. Az AKG is újra ki lett írva, így arra is beadtuk a pályázatunkat. Ajánlom mindenkinek, hogy saját maga intézze a pályázat írást, sokkal olcsóbb, a végén úgy is rajtad kérik számon a pályázatot! Jobb előbb átrágni magadat rajta, mint később észrevenni mi mindent vállaltál.

 

Szénaszedés

Ugye emlékeztek még a 2010-es esőzésekre? Minket sem került el. Viszont a fűtelepítéshez tökéletes volt. J

 

 

 

Évről-évre egyre szebb és átgondoltabb lett a farm. De az építkezések befejezését várjuk már nagyon.

Ha mi nem is tudtunk, de páran beköltöztek hozzánk. Idén (2011) a pince feljáróban két gyurgyalag család fészkelt, a pajtában egy fecskepár, egy rozsdafarkú és pár barázdabillegető talált otthont. A területen rendszeresen látunk búbos-bankát, bagoly köpetet, fürjet, és pockot (sajnos).

Az állatállományunk is évről-évre szaporodik.

Ő Padlizsán:

 

Padlizsán a szamár

Az első bárányunk:

 

 

 

 

 

Bárány

Megint eltelt egy év lassan közeledik 2012 Karácsonya. Kíváncsian olvastam, mit is terveztünk idénre. És mi valósult meg belőle? A baromfik helye már majdnem teljesen kész. A bocikák is megérkeztek tavasszal: Jázmin és Iza a két kicsi 300-400 kg-os gézengúz.

 

 Borzderes bocik

Húsvéti nyuszi hozott nekünk meglepit: Mammernak az első birkaanyánknak újból kicsinye született, kicsit később Labda is megellett, és két kislánnyal szaporodott az állomány. Szerencsére már rutinosabban álltunk a dologhoz, így az első napokban segítettünk a piciknek, hogy tudjanak szopizni. Pár nap után az ifjú anyuka sem volt annyira csikis, így a picik elkezdtek szépen fejlődni.

 

 Tejelő cigája

Sajnos megint elég száraz év volt, így a bicropping kísérletünk nem sikerült. Sehol sem kelt ki a fehérhere. Pedig próbáltuk ősszel is, tavasszal is, de sokkal-sokkal több vízre lenne szüksége. De nem adjuk fel a próbálkozást, mert érzem, hogy a gaz elleni harcban csak így győzhetünk.!

 

Bio sárgabarck

Tavasszal  végre sikerült eladni a házunkat, így nyáron már kint laktunk a tanyán. Kicsit nomád, kicsit komforttalan, de a miénk  J, és végre ott vagyunk. Az új házunk építése gőz erővel folyik (köszönjük fiúk a sok munkát, ötletet, energiát!), tavasszal talán márt bent lakunk. Addig is marad a pajta.

 

 

A termékek fejleszgetését sem adtuk fel teljesen - van szép, új címkénk -, de a költözés, építkezés miatt nem sok időnk maradt. Sajnos a rózsa és a levendula szezonról is lemaradtam, így a két kedvenc idén nem készült el. Majd jövőre!

 

Szörp

És megint a tervek: a kerti kemencéről nem mondunk le, de először legyen kész a ház. Az állatállomány is csak nő és nő - nem panaszként, puszta tény, aminek nagyon örülök-, tavasszal várható egy csomó kicsike, szóval a helyüket is át kell alakítani, és egy fejőházat is hozzá kell toldani valahogy. Jövőre az eladással-vásározással is többet kell foglalkoznunk, hogy végre nullára hozzuk a vállalkozást. Az öntözésen is gondolkodunk, valahogy meg kellene hatékonyan oldani.

 

Ha kíváncsi vagy, többet szeretnél tudni, hívj, írj, vagy küldjél füstjeleket! Szívesen látunk a tanyánkon!

 

 


Mitől bio a bio?

Gyorsan, röviden? Ha van róla papír… De tényleg. Akkor lehet egy terméket bio, öko jelzővel illetni, ha van a terméknek „engedélye” róla. Ehhez be kell jelentkezni Magyarországon a Hungária Ökogarancia (http://okogarancia.hu/) vagy a Biokontroll-hoz. Ők ellenőrzik a termesztés, feldolgozás megfelelősségét.

A gazdaságoknak először egy átállási időszakon kell túlesnie, amikor a bio követelmények szerint történik a termesztés, de a termény még nem kaphat bio jelölést. Az átállási időszak egy éves növényeknél két év, évelőknél három.

Már átállás alatt és a bio időszakban sem lehet használni „tiltott” szereket. Ilyen a legtöbb permetszer, gyomirtó, műtrágya – helyette szerves trágyát és/vagy komposztot lehet használni, illetve zöldtrágyázást lehet alkalmazni. Legjobb a bio állatoktól származó trágya, de az extenzív tartásban keletkező trágya is elfogadható.

Vannak bioban is elfogadott növényvédő szerek, a pontos lista megtalálhatók az ellenőrző szervezetek honlapján. De fontosabb a jó szaporító anyag -tájfajták -, a vetésforgó helyes kialakítása és a talajtermékenységének megőrzése, hogy a növénykék jól érezzék magukat és egészségesek legyenek.

Egy nagyon részletes anyag itt található: http://okogarancia.hu/megjeleneseink/kalauz2012